Поредната опарена от Закона за движение по пътищата, чиито промени влязоха в сила от началото на 2017, е пловдивчанка. Според новите разпоредби полицаите от сектор „Пътна полиция“ са оправомощени да свалят табелите с регистрационния номер на автомобилите при определени условия и нарушения.

Точно това се случи на бул.“Шести септември“ в Пловдив. Шевролет и неговата шофьорка понесоха тежката санкция. Номерата на колата са свалени посред шосето от служителите на пловдивската пътна полиция, а задължение за водача е да намери кой да транспортира автомобила в позволен участък. Каква е причината обаче за тежката мярка, засега остава загадка.

Припомняме, че с въведените промени в Закона за движение по пътищата, ако водачът на автомобила е употребил алкохол и дрегерът отчете над  0,5 промила или е под влиянието на наркотични вещества, номерата на колата могат да бъдат свалени. Има още две хипотези, при които органите на реда могат да прибегнат до крайната мярка – когато шофьорът е неправоспособен или колата е претърпяла реконструкции, които не са отразени в документите ѝ. 

Без номер може да остане и водач, който откаже да бъде тестван с техническо средство или да даде кръвна проба. Всички санкции на дерегистрация могат да бъдат изпълнени само ако шофьорът е и собственик на автомобила.

Дерегистрацията,  представляваща сваляне на табелите и отписване от системата на МВР, може да продължи от 6 до 12 месеца. След това се започва процедура за регистрация по реда за вписване на нов автомобил.