54-годишният хотелиер  Халил Мехмед, който бе арестуван при зрелищна спецакция на полицията в Кърджали на 11 юни, вече е на свобода. В тайник в багажника на колата му са били намерени половин килограм амфетамин и електронна везна. Направен е и обиск в дома на бизнесмена. Там обаче не е било открито нищо. Хотелът, който Халил стопанисва, не е бил претърсван.

Според служители на местната полиция Халил Мехмед и брат му Реджеб са основни играчи в схема по овладяването на възлови места и имоти в града. Фирма, собственост на Халил е собственик на хотел „България“ в центъра на Кърджали. 

Според източници на "Родопи 24", Халил Мехмет и брат му Реджеб Мехмет са едни от основните трафиканти на дрога в района и очевидно се ползват с „чадъра“ от политиците и службите в местната власт.

Как работи схемата?

Реджеб Мехмет от години живее в съседна Турция и официално върти различен бизнес с фирмите на брат си – Халил Мехмет в България. Юридически лица свързани с двамата братя пък, са и основни собственици на най-големия хотел в града – „България“. Зад тази официална фасада обаче източници на сайта твърдят, че стои съвсем друг „бизнес“.

Става дума за трафик на наркотици в двете посоки през границата. От България към Турция пътуват хапчета на амфетаминова основа, а от Турция към България – хероин. За да изперат парите от тъмните си афери братята поддържали и съвсем официално лице на своя бизнес, което обаче е единствено фасада.

Местните хора недоумяват как Халил Мехмет, който бе задържан от органите на реда със сериозно количество дрога,  след това е бил бързо освободен. Днес Халил продължава да е на свобода и да контролира ъндърграунда в града. 

Подобни действи поставят под съмнение работата на редица институции в града, които имат отношение както към разпространението на наркотици, така и към схемите с пране на пари.