Трудни преговори за цената на новите изтребители. Засега част от финансовите условия, предложени от американското на българското правителство не са удовлетворителни и разговорите продължават, обяви пред БНР военният министър Красимир Каракачанов.

Преди седмица наша делегация замина за Вашингтон да договаря детайли за плащането и финалната цена на 8 бойни самолета F-16, които България иска да купи.

TrafficNews припомня, че България преговаря със САЩ за закупуването на американски изтребители, но първоначалната оферта от тях надвишаваше заложения бюджет от 1,8 млрд. лева с ДДС.

Парламентът обаче гласува възможност сделката да се отклони от това изискване и двете страни започнаха преговори за техническите и финансовите параметри на бъдещия договор.

Явно обаче цената, предложена към този момент от "Локхийд Мартин", не ни удовлетворява.

Aко не се постигне договорка между страната ни и Съединените щати, военното министерство може да поиска от парламента преговорите да продължат с някоя от другите две страни, които предложиха варианти - Швеция - с нейните "Грипен" или Италия - с употребяваните изтребители "Юрофайтър".

Каракачанов: Не мога да се подам на натиск при избора на нови изтребителиВсеки рекламира своята продукция, но най-важна е цената, коментира той

US посланикът у нас е оптимист: България ще има своите F-16!Eрик Рубин посочи, че двете държави си партнират прекрасно още от 90-те

F-16 Block 70 – модерният убиец. Купим ли ги, САЩ ни дават и въоръжение за тях! СНИМКИ+ВИДЕООчаква се до лятото правителствата на България и САЩ да решат ще има ли сделка за новите изтребители