"За първи път активно използваме географската информационна система. Това е инструмент, създаден да подпомага МВР. Данните се актуализират в реално време - постъпили сигнали, проверки и данни за констатирани нарушения". Това заяви на брифинг министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Двамата с главния секретар на МВР Живко Коцев отчетоха данните до момента в борбата с нарушения преди местните избори в неделя.

До момента има 1080 сигнала за нарушаване на изборното законодателство, преобладаващата част - за купуване на гласове (над 600). За същия период на предизборната кампания през 2019 г. са получени 431 сигнала. Образуваните досъдебни производства са 142, при 44 през 2019 г. "Цената на един глас варира между 40 и 150 лв.", каза още вътрешният министър.

Главният секретар на МВР Живко Коцев коментира, че най-много сигнали за изборни нарушения постъпват от областите Бургас, Варна, Монтана, Враца и София. Той увери, че всеки един постъпил сигнал се проверява. "В края на миналата седмица имаме първа осъдителна присъда по бърза процедура на територията на Плевен", каза Коцев. Около 15 500 служители на МВР ще обезпечат охраната на изборните секции.

"От началото на тази година са предотвратени около 165 000 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница", коментира министър Стоянов. По думите му австрийските власти са дали висока оценка за охраната на външната граница на ЕС. "МВР като институция си е свършило работа, остава българското правителство и ЕС да направят всичко възможно и да накарат Австрия да спазва договорните отношения в ЕС", допълни Стоянов по темата за членството на страната в Шенген.