Държавата да осигури работа на 187 хил. души в периода 2015-2018 г. чрез насърчаване на политиките по заетостта. Това предвиждат стратегически цели на социалния министър Ивайло Калфин. Те са част от правителствената управленска програма, приета в края на м.г.

Държавата да осигури заетост на 80 хил. безработни до края на мандата при годишен бюджет за насърчаване на заетостта от 290 млн. лв., предвижда планът.

Още 5000 безработни трябва да работят по регионалните програми за заетост, които също се финансират през бюджета от социалното министерство.

20 000 души трябва да започнат работа след организирани от държавата трудови борси, е записано още в стратегическите цели. 2200 пък трябва да си намерят работа в строителството благодарение на специална програма за адаптиране на безработните към изискванията на пазара на труда.

Предвидено е и 60 000 младежи до 29 г. да бъдат включени в субсидирана заетост, включително чиракуване. 40 000 пък трябва да се преквалифицират.

Целите са разработени на база на хората, които са били включени в програмите за заетост през 2014 г., обясниха от социалното министерство.

До ноември трябва да бъде разработена и формула за изчисление на минималната заплата, предвиждат още целите. Ако това стане още през следващата година тя може да се увеличи по формулата.

TarfficNews.bg