В динамичния свят на бизнеса днес всеки ход на дадена компания е важен и определящ за успеха ѝ. Една от главните стратегии на всеки ръководител е да осигури такава работна среда за служителите си, която да влияе положително на тяхната мотивация и производителност.

Доволните служители са основната движеща сила както на малките, така и на големите предприятия. Ако са щастливи от атмосферата в офиса, те ще работят с повече отдаденост, старание и ентусиазъм за постигане на целите на компанията. Така ще намалите и текучеството, привлийки най-добрите нови кадри и задържайки настоящите.

Приятна работна атмосфера може да бъде създадена по различни начини. Ето някои идеи, които да използвате:

Осигурете подходящо осветление

Най-добрият вариант е да внесете колкото може повече естествено осветление в офисното помещение. Ако не разполагате с големи прозорци, използвайте изкуствен източник с LED лампи в топъл спектър. Освен че са енергоспестяващи, те излъчват светлина с приятен блясък и достатъчна интензивност.

Оформете приятна зона за отдих

Независимо дали условията ви позволяват зона за отдих от отворен или затворен тип, удобните мебели в нея, наличието на вендинг автомат за храна и напитки и кът за хранене ще допринесе за по-пълноценна почивка. 

Ако заложите и на по-пъстри цветове и меки мебели, с лекота ще постигнете обстановка, близка до домашната. Уютът гарантирано помага на персонала ви да релаксира и да се освободи от стреса, общувайки в неформална среда.

Не пропускайте водата

Каквито и решения да сте взели за оформянето на офисно пространство, сред тях на всяка цена трябва да присъства и осигуряването на чиста вода за служителите. Макар че може да заредите вендинг машината си с бутилирана вода или да използвате диспенсър, по-добрият, природосъобразен и рентабилен вариант е филтриращата система. 

С иновативна машина за вода ще сте сигурни, че служителите ви имат на разположение постоянен достъп до свежа вода.  А щом са добре хидратирани, те ще бъдат по-работоспособни, а екологичният аспект от използването на системата ще повдигне фирмения морал.

Поддържайте чисто и комфортно офисното пространство

Няма как служителите ви да се чувстват добре, ако се трудят в неподреден и прашен офис, с амортизирано оборудване, стари мебели, мигащи лампи и прочее. Създайте вътрешни правила за поддържане на реда в помещенията и инвестирайте в ергономични мебели и актуализирано оборудване, в качествено кафе и в други компоненти, които биха подобрили настроението на персонала.

Декорирайте с живи растения

Ако внесете малко природа на работното място с помощта на живи растения, обстановката ще бъде по-красива и ще има физически и психологически ползи от присъствието им. 

Различни изследвания показват, че в офиси с растения напрежението, стресът, враждебността и преумората са значително по-малко. Цветната и отпускаща среда създава повече настроение и повишава продуктивността. Освен това растенията намаляват фоновия шум с до 5 децибела и пречистват въздуха.

Оценете ролята на цветовете

Може би вече сте избрали цветови решения, но ако ви предстои да се нанасяте в нов офис или да освежавате настоящия, подберете подходящи цветове за стените и мебелите. 

Според много дизайнери зеленият тон на стените подобрява концентрация; синият е идеален за компания, в която дейността е свързана с много изчисления; белият придава бизнес стил и визуално разширява пространството. За създаване на позитивно настроение и мотивация съчетайте белите стени с мебели в кафяво или сиво, зелените – с дървесни интериорни детайли и т.н. Ако се затруднявате в избора им, потърсете консултация с интериорен дизайнер.

Интериорът в офиса може да влияе по различен начин върху работния процес. Вашата задача е да създадете максимално уютна и стимулираща атмосфера, за да гарантирате по-голямата ангажираност на служителите, по-високо качество на труда и постигане на набелязаните цели за бизнеса ви.