Очаквано кризата с COVID-19 се отрази на приходите на лечебните заведения. Причината е намаленият прием на пациенти по време на пандемията. За първите шест месеца на годината болниците у нас са получили общо 947.992 млн. лева. 45-те лечебни заведения в Пловдивска област са усвоили 153.27 млн. лева. За УМБАЛ „Св. Георги” са отпуснати 45.5 млн. лв., УМБАЛ „Пловдив” – 12.6 млн. лв., УМБАЛ „Пълмед” – 19.3 млн. лв., УМБАЛ „Каспела” – 13.4 млн. лв., КОЦ Пловдив – 7.1 млн. лв. Двете общински болници – МБАЛ „Св. Мина” и МБАЛ „Св. Пантелеймон”, път са усвоили общо 5.2 млн. лева.

Това показват отчетите на НЗОК за изплатените средства към клиниките за полугодието на 2020 г. Приходите на болниците в Пловдивска област за цялата 2019 г. са 336. 76 млн. лв. Тоест, намалението за първото полугодие на тази година спрямо миналата е с около 30 млн. лв. На национално ниво с около 16 на сто е спадът на усвоения финансов ресурс в сравнение с очакваното.

Припомняме, че в началото на пандемията бяха спрени всички планови операции и профилактични прегледи. Впоследствие, въпреки че нормалният ритъм на работа бе възстановен, много отделения останаха полупразни заради страха на пациентите от зараза. Много специалисти алармихара, че дори хора със сериозни заболявания не търсят лекарска помощ, тъй като се притесняват, че в болницата може да се заразят с коронавирус.

Глътка въздух за лечебните заведения сега ще бъде очакваното повишение на клиничните пътеки заради тестовете за COVID-19, които трябва да се правят на пациентите. Тези приходи обаче няма да решат финансовите проблеми. Още повече, че Здравното министерство няма да даде допълнително целеви средства за борба с пандемията. От НОИ отчетоха и сериозен спад на приходите от социални осигуровки, който също се отразява на работата на здравните заведения.

Ето пълната справка за Пловдивска област: