Депутатите от Здравната комисия в парламента се събраха на заседание, за да изслушат настоящия директор на „Пирогов” Валентин Димитров и здравния министър Христо Хинков. Поводът - скандалите около болницата и обвиненията за финансови нарушения.

„Аз мога да си подам оставката, но за мен в отговорност в тази държава да не се правят скандали на гърба на „Пирогов”. Когато някой има забележки към някой човек и неговата дейност, той го извиква, седя се, говори се. Направен беше опит да бъда махнат от „Пирогов”. Налага ми се да звъня на моите възрастни родители - баща ми е на 90 години, майка ми на 85, за да обяснявам, че синът им не е крадец”, каза пред депутатите Валентин Димитров.

„Този одит съдържа данни за дейности, извършени от изпълнителния директор на „Пирогов”. Тук основният мотив е за неспазване на Закона за обществените поръчки. За състоянието на „Пирогов” разбирам – това е проблем на всички големи болници. Одитният доклад е въз основа на фирма за кетъринг, която е сигнализирала МЗ”, каза здравният министър Христо Хинков и допълни, че основният акцент са нарушенията в Закона за обществени поръчки, предаде Нова.

В отговор бившият здравен министър Костадин Ангелов попита ако болницата не разполага с определено медицинско изделие, а дойде спешен пациент, дали трябва да го оставят на операционната маса и да започнат процедура по ЗОП. Хинков каза, че „Пирогов” има сключен договор с банка за 34 млн. лева с 24 месеца гратисен период. „Този кредит занулява всички предишни задължения към различни кредитори. Важно е да се подчертае, че след гратисния период дружеството трябва да плаща по 251 000 лева месечно”, обясни министърът.

„Болница „Пирогов” генерира загуба от лечението на деца, стана ясно от изслушването на директора на болницата в Здравна комисия. Държавата покрива около 20% от дейността на две клинични пътеки за деца, останалите пари се генерират от останалата дейност на болницата, поясни той.