Напрежението около строителството на нов жилищен комплекс в район „Южен” започва да спада след тристранна среща, проведена при кмета на града Здравко Димитров. Градоначалникът прие граждани от Инициативния комитет и инвеститора  Илиян Филипов, като над един час дискутираха възможното решаване на проблема.

"Има  две възможни решения. Има предложение от инвеститора цялото пространство в карето на Юбилейния блок да се облагороди. Ще бъде подписан тристранен договор, за да се гарантира, че хората ще получат компенсация заради нарушената средата, в която са свикнали да живеят. Другият вариант е Инициативният комитет да внесе жалба в Административния съд и сигнал до РДНСК срещу действащия ПУП, който е одобрен през 2005 година”, заяви Тереза Колева от Инициативния комитет. 

От своя страна инвеститорът Илиян Филипов изрази задоволството си, че най-после двете страни са се срещнали очи в очи, като са спрели да си говорят през медиите.

„Като инвеститор ще облагородя цялото пространство, не само ще направя зелените площи, но и детска площадка.  Още преди 20 дни сме входирали проекти в  Голяма общината. Той е за нови алеи ,  висока и средна растителност, детска площадка. Това каре ще бъде облагородено, тъй като 30 години нищо не е правено. Надявам се на разумен край на цялата ситуация и да може да оставим Общината да работи, а не да се занимава с нашите конфликти”, заяви Илиян Филипов. Той допълни, че там ще бъде позиционирана почистваща техника, като няма да се работи от 14:00 до 16:00 часа, както и през неделя.  Филипов е оставил телефона си на Инициативния комитет, като по всяко време при забелязана нередност могат да му се обадят.

Здравко Димитров заяви, че срещата днес е било стъпка напред за решаването на проблема в зоната.

„Ясно е, че всичко там е законно. Има ПУП в сила, строителното решение, което не съм издал аз, е от тази година.  Сигурен съм, че ангажиментите и от двете страни ще бъдат изпълнени.  Няма смисъл от излишно напрежение”, заяви Зико.