"Какво пречеше да се вкара един особен управител в "Лукойл" и да се реши проблема, както стана в Италия. Румъния направи същото", заяви енергийният експерт Иван Хиновски. "Тогава се разбира как лъже "Лукойл", допълни той пред Нова тв.

"Случаите са малко различни. В Италия се стигна до продажба. В Румъния има казахска рафинерия, която може да работи", допълни експертът Евгени Кънев. 

"В рамките на 30 дни може да се мине на друго гориво", допълни Хиновски. "Те имат доставки на неруски петрол", каза още той.

"Само те знаят дали имат такава готовност. На тях им трябва време да се сключат договори за регулярни доставки. И тогава идва въпросът с цената. След това идва инфацията, край на еврозона и така натътък", допълви Кънев.

"Всичко минава през борсите. Пазарът е толкова развит, че всичко може да се направи", каза още Хиновски.

"Самият текст на дерогацията е неясен. Не е ясно дали става въпрос за рафинерията или търговеца", каза Кънев за обвиненията, че в морето се подменят товари от дерогацията.

"Една от причините да се отнеме лиценза в Румъния бе, че 40% от това, което се пуска на пазара е произведено в България. Или ни ползват като трансмисия", допълни Хиновски.

Според Кънев проблемът е, че рафинерията е монополист. Хиновски пък изтъкна, че там има "златни" ремонти. Според него таксата на руския газ е правилна. И ако не плащат може да си дръпнем газ от тръбата. Кънев е на същото мнение.