Няма да има нова заповед за затваряне на областните градове, заяви гл. комисар Ивайло Иванов. По повод вчерашните тълкувания на изявлението на премиера Бойко Борисов относно КПП-тата и ограничаването на движението.

„Вчера хората се юрнаха масово да пътуват. По изходите на София имаше голям трафик.  Не знам къде отиват тези хора и защо не се вслушват във всички призиви. Така може да се предизвика масов бум на заразата“, заяви Иванов.

Единствената промяна към момента е, че ще отпадне основанието за пътуване по работа, заради почивните дни.

Към момента на случаен принцип са проверени 9312 декларации за пътуване.  От тях 640 лица, които са посочили че отиват на работа, се е оказало, че изобщо нямат трудови договори.

80 лица пък са посочили, че отиват на работа, а са регистрирани в Бюрата за безработни.

„Тези полицаи, които са там се опитват да запазят здравето на хората. Те не са там за подигравка, нито да се чудим как да ги излъжем. Още в началото предупредихме, че ще бъде извършена проверка. Това е и целта на оставянето на въпросните декларации. Защо се прави това нещо – кого лъжем? Единствено себе си и нашите близки – пътуваме и разнасяме заразата“, заяви Иванов.

„Моят призив е да си останем вкъщи. Ще има време пак да излезем на заведение и да се съберем с приятна компания. Нека да не опропастим всичко, което с общи усилия успяхме да постигнем до момента“, категоричен бе Иванов.

Проверките на декларациите ще продължат и ще има санкции за нарушителите. Образувани са преписки, които ще бъдат докладвани на съответната прокуратура.

„Не може да си представите какъв огромен обем от граждани преминава през КПП-тата. Имам чувството, че хората изобщо не им пука. Човек, който не мисли да собственото си здраве и това на близките си – това е абсолютно безотговорно. Ние не искаме да санкционираме и да наказваме, а да запазим здравето на хората“, заяви Ивайло Иванов.

Няма как да върнем влаковете, така главният секретар коментира липсата на проверки на декларации по линиите на БДЖ. Той допълни още, че в заповедта на Кирил Ананиев не се посочва и да бъдат охранявани и проверявани гарите.