Испанската епидемия се превърна в болезнен пример за склонността на едно правителство  да пренебрегва опита на страните, където вирусът вече е поразен.
В края на януари германски турист стана първият пациент на коронавирус в Испания. По онова време заплахата за здравето изглеждаше за нацията толкова отдалечена, колкото мъничкият испански остров Ла Гомера, където той се лекуваше. Две седмици по-късно германецът излезе от болницата и Испания празнува, че отново е „без вируси“.  

Оказа се много кратка почивка. Но дори когато се появиха повече случаи, испанските власти продължиха да твърдят, че коронавирусът се внася от туристи от Италия, където болниците вече бяха под обсада. 

Тогава обаче на 26 февруари жител на Севиля, който не е пътувал, се оказа с положителен тест. Седмица по-късно друг мъж в региона на Валенсия стана първата жертва на коронавирус в Испания, като постави началото на мрачна статистика, която наближава 14 000 мъртви. Испания сега е на второ място в света, зад САЩ по общ брой случаи.  

Кризата в Испания показа, че един симптом на вируса, а именно склонността на едно правителство  да игнорира опита на страните, в които вирусът се е ударил преди тях.

Започвайки с Китай, вирусът е прескочи целия свят, като миналата седмица е прекрачи прага на един милион заразени по целия свят. Но както в повечето държави, испанските власти първоначално третираха вируса като външна заплаха, вместо да смятат, че тяхната страна може да бъде следващото парче от  доминото, което ще падне.

Сега епидемията принуди испанците да се изправят в битка, каквато помнят само  тези, които са достатъчно стари, за да са преживели испанската гражданска война през 30-те години.

Профсъюзите в здравеопазването се канят да съдят властите, че не са защитили работниците  - повече от членовете им са заразени в Испания, отколкото където и да е другаде по света. На други места лекарите и сестрите са принудени да използват торби за боклук вместо защитни костюми. Пациентите лежат  в болничните  коридори.  

В Мадрид най-голямата зона за външни спортове в страната се превърна в спешна морга, докато основният  изложбен център бе превърнат в полева болница, в която според здравните профсъюзиусловията на труд са катастрофални. В един от най-страшните епизоди на тази криза испанските войници намериха по-възрастните жители изоставени или мъртви в леглата на старчески дом.  

„Шокиращо е обществото да се сблъска със ситуация, известна само на тези, които помнят Испания в края на войната“, казва Кристина Мондж, професор по социология в Университета в Сарагоса. И добавя: „Този ​​вид сценарий досега беше чиста научна фантастика.“

В резултат на това правителството на министър-председателя Педро Санчес е изправено пред критики, че не забранило още през февруари масовите събития и че не е се е погрижило за защитни средства за медиците, както и за медицинско оборудване.

Испанските чиновници защитиха действията си, като изтъкнаха недостатъците на други държави и няма съмнение, че Испания има компания в своята трагедия. 

Докато Италия затвори северните си региони на 8 март, правителството на Санчес  постави страната под най-високо ниво на тревога и наложи национално блокиране чак на 14 март.

Опозиционните политици го обвиняват, че е закъснял. „Късно в сравнение с кои страни?“ Премиерът Санчес предизвика законотворци в Конгреса.

 Италия, Великобритания и Франция, отбеляза той, обявиха собствените си блокади  след като имаха повече инфекции от Испания. Той подчерта, че Международният ден на жената, когато 120 000 се събраха в Мадрид на 8 март, е бил  отбелязан по улиците на Брюксел, Берлин, Виена и Париж.  

Според експерти събитието е било катапулт за разпространението на вируса в столицата. По-късно трима министри от испанското правителство, които поведоха женския митинг, бяха тествани положително за вируса, както и съпругата и майката на  Санчес.

 „Очевидно е, че с това, което знаем днес, всички бихме постъпили по различен начин“, каза г-н Санчес.

 Без съмнение, реакцията на правителството на вируса се усложнява от дифузния характер на политическата система на Испания, в която 17-те региона на страната прогресивно придобиват повече автономия, включително управлението на болниците, след като Испания прие нова конституция през 1978 г.

Пропастта между регионалното и национално вземане на решения също насърчи много заможни жители на Мадрид да побързат да отидат до морските си домове, след като всички училища в Мадрид бяха затворени, с риск от по-нататъшно разпространение на вирус, който вече се бе разпространил в столицата на Испания.

Фернандо Родригес Арталехо, епидемиолог и университетски професор, заяви, че Испания не трябва да бъде съдена строго заради нейния отговор на пандемията, че всяко правителство пасивно е гледало как се развива в съседна страна, "сякаш гледа филм."

Испания наблюдаваше Италия, призна той, но със смекчаващия фактор, за който много учени доскоро вярваха, че асимптоматичните хора вероятно не са заразни.

 „Идеята беше, че властите просто трябваше да проследят случаите и да идентифицират хората, с които бяха в контакт“, каза той.  

Въпреки това, основният съсед на Испания се справи много по-добре досега. Въпреки че сподели границата на 750 мили с Испания, Португалия мина 200 починали от коронавирус миналата седмица, точно когато Испания достигна 10 000.

Гуадалупе Морено, която работи за германската компания за данни за Statista,  смята, че данните на Испания за тестване са твърде непълни, за да бъдат включени в сравнителните й изследвания.

„Изглежда, че испанските власти вече не са наясно колко тестове се провеждат в Испания“, каза тя. 

Въпреки това, около 15 процента от населението на Испания вече е заразено - далеч най-високият дял сред 11 европейски държави, включени в скорошно проучване на учени от Imperial College London.

В едно от последните проучвания , публикувано във вестник ABC, почти две трети от хората обвиниха правителството в укриване на информация за епидемията. 

"Никой политик не може да бъде отговорен за създаването на тази криза", каза г-н Михавила. „Но някои вероятно ще бъдат обвинени в наливането на масло, вместо да използват кофа с вода, за да гасят огъня.“