Много от гражданите на Хонконг напускат града заради нарастващото напрежение между властите в административния район и Пекин. А скоро те ще имат място, където да се преместят и то се намира в провинцията в Ирландия.

Иван Ко, който е основател на инвестиционната фирма Victoria Harbour Group, има план да изгради нов град в близост до летището в Дъблин, който да приюти емигрантите от Хонконг.

Пред The Guardian той разказва, че мястото ще носи името Некстполис (от англ. Nextpolis) и там ще могат да бъдат настанени 50 000 души на площ от 50 квадратни километра. Градът се намира между Дъблин и Белфаст.

"Ние харесваме Ирландия", казва Ко. "Корпоративният данък е много нисък. Секторът на производството е много силен. Основните технологични гиганти са отворили своите централи за Европа тук", допълва той.

Първоначално неговият план е Некстполис да получи автономен статут, подобно на Хонконг. Той обаче изоставя тази идея след като започват преговорите за изграждането му с ирландското правителство в края на 2019 година.

Докато Иван Ко работи усилено върху създаването на новия ирландски град, Хонконг продължава да е притиснат от несигурности. Извънредната ситуация там започна след масовите протести от март 2019 година, отприщени заради законодателен проект за екстрадицията.

Очакванията са още много хора да напуснат града, след като Китай продължава да затяга примката си около някогашната британска колония.