Акция за ваксиниране на дивите хищници срещу бяс започва на 29 октомври. Блокчета с ваксината ще бъдат разпръснати от самолети в 50-километровата зона по северната, западната и южната сухопътни граници и в 20-километровата зона по поречието на река Дунав, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/.

„Ако видите такова блокче – не го пипайте! Възможно е да се получи алергична реакция”, предупреди пред TrafficNews ветернарният лекар Трайко Алчев.

12 специално оборудвани машини ще разпръснат над 1 млн. примамки от въздуха. Кампанията ще стартира във вторник  от летище Балчик и  ще продължи 15 дни, в зависимост от атмосферните условия.

Примамките ще бъдат разпръснати на територията на областите Перник, Кюстендил, Смолян, Кърджали, Хасково, Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Благоевград, Пазарджик, Ямбол, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София област, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен и Враца.

Няма да се хвърлят над населените места и водоемите.  В София град ще бъдат разпространени ръчно от специално обучени хора в близост до кварталите в подножието на Витоша.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче и специфична миризма, която привлича хищниците. На един квадратен километър се изхвърлят по 25 примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра, обясниха от БАБХ.

Ветеринарните лекари препоръчват примамките да не бъдат пипани с незащитени ръце, а при евентуален контакт да се потърси консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни. Препоръчително обаче е домашните животни да се държат затворени или на каишки, за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.

Според д-р Алчев, ваксината не би следвало да е опасна за кучетата, но зависи какво точно е съдържанието на блокчетата. Ако то не е ваксинирано, тъкмо ще си вземе дозата. „Досега никой не се е обръщал за помощ към нас при подобни акции”, обясни ветеринарният лекар.

Профилактиката срещу горския и градския бяс е задължителна, тъй като заразата не е изкоренена у нас.

В големите градове бездомните кучета са най-рискови за разпространението на заразата. В София поне по 500 души годишно се ваксинират срещу бяс. Става въпрос за ухапани от кучета, за които има съмнение, че са приносители на заболяването, каза за TrafficNews вирусологът д-р Сергей Иванов. Отделно се правят профилактични ваксини за работещи във ферми. За щастие, отдавна няма смъртен случай. Липсва обаче статистика колко животни са заразени с болестта, въпреки че трупове на намерени умрели лисици или чакали трябва да се тестват.

Акцията, която стартра от 29 октомври, е втората ваксинационна кампания на диви хищници за 2019 г. Тя е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването, която е разработена и се изпълнява от БАБХ от 2009 г. ЕК е заложила до 2020 г. болестта по дивите животни в Европа да бъде ликвидирана.

Контролът на извършената ваксинация включва: контрол на приемането на ваксинални примамки от лисиците чрез откриването на биомаркер тетрациклин, серологичен надзор, чрез откриване на антитела срещу вируса на беса в кръвни проби от ваксинирани животни.

Болестта бяс е опасно вирусно заболяване, което засяга всички бозайници и човека и е с фатален край. Дивите хищници са основен резервоар на болестта бяс у нас, като това са главно лисици и в по-малка степен чакали. Стратегията на България за превенция и изкореняване на заболяването включва орална ваксинация на лисици и ежегодна ваксинация на кучета.