"Трябва да започнем разчистването от съдебната система. Ако изчистиш съдебната система, тя ще изчисти останалата част от държавата, заяви правосъдния министър Христо Иванов."Влязъл съм в кабинета, за да направя съдебната реформа. Ако това не се реализира, няма какво да правя в правителството", каза пред bTV министърът на правосъдието Христо Иванов.„Аз не мога да бъда ничий палач. Зад мен не стои партия. Но че зад мен стои Брюксел, това е много амбициозно твърдение. В този смисъл предпочитам да мисля, че зад мен стои добър екип с добър план за реформа", заяви Иванов.

Той посочи, че формулата за реформа в прокуратурата започва с гарантирането на независимостта на съдебната институция.

„Ние сме маркирали в стратегията за реформа на прокуратурата по-скоро дискусия, отколкото разписание. Мисля, че самите прокурори ще очертаят промени в модела на организацията на прокуратурата така, че тя да работи по един по-добър начин. Важен елемент от съдебната реформа е професионалистите да се ангажират пряко със своите ангажименти. Трябва да засилим и съдийското самоуправление. Освен чисто структурните мерки това, което трябва да се случи, е една промяна в и към съдилищата", коментира министър Иванов. Според него, за да се случи една реформа в съдебната система, в прокуратурата, трябва да мине поне една година.

Иванов обеща през другата година задължително да се проведе дискусия, за да се определят по-точно параметрите на реформата. 

TrafficNews.bg