Християн Пендиков продължава да получава заплахи по интернет. Това обяви пред журналисти  министърът на външните работи Николай Милков. Той и дипломат номер 1 на Северна Македония Буяр Османи посетиха пребития българин, който е настанен във ВМА. 

"Не мога да дам информация за състоянието на пострадалия. Като министър съм тук, за да предам посланието, че ситуацията не би трябвало да продължава по този начин. Извършителите трябва да бъдат наказани", допълни Милков.

„Още веднъж осъждам нападението над Християн Пендиков. Северна Македония ще се погрижи да има нула толерантност над такива нападения. Държавата ще се погрижи да се създаде такава атмосфера на нула толерантност над насилието, особено когато е междуетническо", заяви Османи. 

"Казваме не на възраждането на тези черни традиции, които се свързват исторически с Македония - на палежи, стрелби, на насилие над хора. Такива неща нямат място в Европа. България няма да отстъпи от защитата на правата на нашата общност, които са хора с достойнство. Християн и в момента продължава да получава заплахи по интернет", заяви още българският външен министър.

Мжедувременно стана ясно, че заподозреният за нападението над Християн Пендиков ще поличи 30 дни арест. Решението е взето от съда в Охрид и по искане на компетентния прокурор, който е внесъл предложение за определяне на мярка за неотклонение на 24-годишния Илия Спасески от Охрид, заподозрян в престъпление тежка телесна повреда. Все още се водят процесуални действия за другите двама, присъствали на място. Делегацията на ЕК в Скопие поиска от властите да разследват случая, пише още БГНЕС.

Пендиков, който е секретар на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид, бе транспортиран с българския правителствен самолет "Фалкон" за лечение във Военномедицинска академия в София. Секретарят бе нападнат на 19-ти януари вечерта в гръб от Илия Спасески и още двама души пред заведението "Тино". Преди да напусне бара той е бил обиждан и провокиран. Нападателят Илия Спасески, който е нанесъл в гръб поредица от жестоки удари на Пендиков, е професионален състезател по жиу жицу. Той е член на клуба по карате в Охрид „Кун-су-то“. Спасески участва в професионални състезания и е носител на множество награди от тях. 

От ударите Пендиков получи наранявания в областта на прешлените, ребрата и челюстта. Предстоят му операции.

МБлизък на пребития Християн Пендиков: Той познава нападателите си