В хотели в Добрич, Балчик, Каварна и Кранево в Добричка област са настанени бежанци от Украйна, съобщи Димитър Димитров, председател на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

„В Балчик са отворени 3 хотели, в Добрич в хотел „Добруджа” има настанени 20 семейства, подготвя се за настаняване и хотел „България”, добави той. „Явно обещаните от правителството средства от 40 лв. за бежанец ще дойдат с късна дата. Част от украинците, дошли у нас, искат да си покриват разходите” – каза още Димитров. „Хотелите заявяват колко места отварят и в тях се настанява непрекъснато”, обясни Димитров.

В курортното селище Кранево са в готовност да отворят още хотели и почивни станции. Засега предстоящият летен сезон е на изчакване, дори застой.

„Има направени резервации преди войната, но и те са на изчакване. Туроператорите също казват да се изчака. Много малко са резервациите от Русия и Украйна, има и канцелирани резервации” – заяви Димитров.

Според него, туристическият сезон у нас е пряко свързан с прекратяването на военните действия на Русия в Украйна. Около месец, месец и половина е максималният срок на изчакване от страна на хотелите по Северното черноморие преди летния сезон, никой от бранша не крие притеснението си. „Някои от колегите ще наемат на работа и бежанци от Украйна”, добави Димитров.