Планински спасители от карловския отряд участваха в акция по спасяване на 45-годишен мъж в Балкана. Пострадалият е 45-годишният Камен Димитров, наемател на хижа "Равнец". Мъжът преживял истински сървавайвър миналата нощ и оцелял по чудо, съобщава Karlovobg.eu.

Във вторник вечерта между 22.00 и 23.00 часа Камен излязъл от хижата, за да направи проверка на района. В практиката на хижарите е и да проверяват състоянието на водохващането, което обикновено е в най-близкото до сградата дере.

Камен слязъл да почисти мястото от шумата, но се подхлъзнал и неочаквано забил глава в камъните на дерето. Вероятно ударът е бил доста силен и той е получил леко мозъчно сътресение или друга травма, защото излизането го затруднило много. Все пак мъжът се измъкнал и тръгнал към хижата. Той обаче политнал отново, опитал се да хване за парапета, откъртил го и отново паднал в дерето.

Вероятно Камен е останал известно време във водата, а после правил отчаяни опити да се измъкне. Бреговете обаче са много стръмни и хлъзгави и той не успял да излезе.

Едва сутринта работници от хижата чули виковете му и го извадили. Те позвънили на тел. 112 и молба за помощ. Карловският спасителен отряд бил сформиран светкавично. Към тях се присъединили още няколко млади мъже - запалени туристи. Те успели да пренесат пострадалия до Бешбунар. Там вече имало екип на Спешна помощ. Камен бил откаран за преглед и лечение в Пловдив.

Ходенето в планината в момента е изключително опасно, теренът е много хлъзгав, има гъста мъгла, разказа планинският спасител Христо Стаматов, участвал в акцията по спасяването на хижаря. В тази тежка ситуация - цяла нощ мокър и на открито в планината, Камен е оцелял по чудо, коментира той.

TrafficNews.bg