Хиляди българи, притежаващи електронна поща, са получили писма от името на БНБ, в които им е изисквана различна финансова информация. Писмата, разпратени по имейл, обаче са фалшиви и от банката предупредиха потребителите да не предоставят каквито и да е лични данни и такива за финансовото си състояние. 

"Във връзка с установени опити за фишинг атака, която се състои в получаване на електронни съобщения от името на Българската народна банка, бихме искали да уведомим, че Централната банка не поддържа сметки на физически лица и онлайн банкиране за тях", е официалната позиция на БНБ. 

БНБ е уведомила компетентните органи за предприемане на съответните действия срещу опита за измама.

Фишинг атаките са едни от най-разпространените схеми за извършване на престъпление в киберпространството. Измамата е лесно осъществима, като едно или няколко лица разпращат имейли от името на служители на институция, банка или фирма, като използват сходни по изписване имейл адреси.

Често писмата съдържат опит за "доброволно" взимане на данни, като манипулативни послания карат потребителите да предоставят данни за банковите си сметки. Обикновено съдържанието на съобщенията касае блокиране на сметка, пресрочване на кредит или данни за неоторизирана транзакция.