Българин с две трансплантации - на сърце и бъбрек, покори най-високия връх в Африка - Ухуру (5895 метра) в планината Килиманджаро в Танзания. Хасковлията Георги Пеев съобщи за успеха си, който е постигнат тази сутрин в 6:36 ч. българско време, на страницата си във Facebook.

Пеев е изкачил върха заедно с още трима сънародници. Той посвещава постижението си на борбата за популяризиране на донорството и на целта да има повече трансплантации в България.

"Тази експедиция беше много специална, защото за първи път в света човек с трансплантирано сърце и трансплантиран бъбрек изкачи Ухуру. Заслугата за това е доверието на българската компания "ЕкзотикТур" и танзанийските им партньори "Exuberant", пише Пеев.

"Изкачването на Ухуру беше удивително приключение, за което специално благодаря на Иван Масларов от Велинград", допълва той.

В публикацията си Пеев подчертава още: "Има смисъл от донорството. Има смисъл от подкрепата към българските лекари. Дано поне на едно семейство, спасило животи, дарявайки органите на свой близък, съм дал чувство на гордост".

На световното първенство за трансплантирани в Пърт, Австралия през април тази година Пеев спечели златния медал в дисциплината 100 метра бруст в категорията мъже от 40 до 49-годишна възраст.