Въоръженото крило на палестинската групировка "Хамас" съобщи, че израелски войник, който е бил държан като заложник, е бил убит при сблъсък между палестински бойци и командоси от израелските специални части, които са провеждали операция за спасяване на военнослужещия, предаде Ройтерс.

Бригадите "Изедин ал Касам" твърдят, че при сблъсъците са били ранени и редица израелски военнослужещи, участващи в спасителната операция. Палестинските сили идентифицираха убития израелски войник като 25-годишния Саар Барух и предоставиха неговия идентификационен номер. Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) все още не са коментирали.

В края на октомври Израел успя да спаси една пленена израелска военнослужеща от ивицата Газа и тогава израелските сили заявиха, че при възможност може да проведат подобни операции за връщането на останалите заложници, отбелязва Ройтерс.

По-рано в окупирания Западен бряг израелските сили са убили петима палестинци по време на специализирана операция в близост до град Тубас, съобщи палестинското министерство на здравеопазването. От канцеларията на говорителя на ЦАХАЛ уточниха, че проверяват информацията.

На Западния бряг се наблюдава вълна от нарастващо насилието успоредно с войната на Израел с ислямистите от "Хамас" в Газа.