„Ние знаем какво и кой стои зад инициалите Д.П. и зад останалите. Ние ще ви спрем - Гражданите срещу Мафията.” С този лозунг „Протестна мрежа” организира протест пред Съдебната палата от 18:00 часа днес.

Депутатът от БСП Кирил Добрев показа в bTV копия на записките на Златанов, които са били разглеждани в парламентарната комисия, която се занимаваше със случая в предишния състав на Народното събрание. Ескперт графолог обясни нагледно, че буквата „Д” е превърната в цифрата 1, а „П” е дооформена в 0, но тя е различна от нулите, които Филип Златанов иначе пише с едно движение. Графолози заявиха категорично пред bTV, че в текста, показан от прокуратурата, има намеса. И буквите Д.П. са преправени на числото 10.

„Защо изчезват и се фалшифицират веществени доказателства по дело за търговия с влияние? Кодът на страха ли управлява в прокуратурата? Не можете да заличите границата между мафията и гражданите - фалшифицирайки тефтерчетата на Златанов. Ние знаем какво и кой стои зад инициалите ДП и зад останалите в пътната карта на политическата корупция в България. Ние ще ви спрем - Гражданите срещу Мафията”, заявяват от „Протестна мрежа” в поканата за събитието в социалната мрежа Фейсбук. 

 „Ще бъдем в понеделник в 18 часа пред Съдебната палата и ще донесем нашите тефтерчета. Ще ви чакаме, г-н главен прокурор. Говорете с гражданите. Мълчанието не е решението, а обвинителните актове срещу тези, които превърнаха институциите в бухалки, чадъросвани от медиите-бухалки на семейството на ДП. Излезте и кажете какво е ДП и какво е 10. Искате ли да знаете или все още смятате, че това не е ваш проблем. Ако не се видим - ние ще оставим нашите тефтерчета на стълбите”, заявяват организаторите.„Призоваваме гражданите на протест - елате и носете тефтерчета - напишете в тях посланието си до прокуратурата и до тези, които се крият зад инициали. Нашият код е Свободен, този на мафията се нарича Страх. Ако не искат да чуят и прочетат посланията ни - ще ги хвърлим в лицето им”, заявяват от „Протестна мрежа”. 

Членове на организацията, която беше създадена при протестите, започнали на 14 юни 2013 г. след назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС, настояха, че протестът им е срещу „действията и бездействията на прокуратурата”, а нямат „фиксация” върху инициалите и личността на Делян Пеевски.

 След продължително мълчание и липса на офциална позиция по скандала от страна на прокуратурата, в неделя вестник „Труд” публикува версия, която цитира като официална позиция на магистрати. Според нея „числото 10 е преправено на Д.П., а не обратното”. 

„Надявам се това да не е официалната версия на прокуратурата – това, което се включва срещу будните хора, е атентат срещу здравия разум”, коментира Антоанета Цонева от Института за развитие на пубичната среда, която е член и на „Протестна мрежа”.

 Кирил Добрев: Това са класически милиционерски схеми

 Депутатът от БСП Кирил Добрев изрази възмущението си от недоволството на „Протестна мрежа” в телефонно включване в „Тази сутрин”. „Да ви кажа честно съм потресен – за пореден път се измества фокуса от реалния проблем. Това са класически милиционерски схеми, плод на ген. Атанасов”, заяви народният представител.„Ако утре в общественото пространство се появят инициалите А.Ц. – и в тефтера има „да се удари А.Ц., но да се пита И.Ф.”, заяви Добрев, критикувайки Антоанета Цонева заради публичната й позиция за редица въпроси. 

„Директно обвинявам „Протестна мрежа”, че искат да провалят процеса срещу Златанов. Това вече не е гражданско, а политическо движение. Трябва да отидат първо на протест пред ГЕРБ и пред Министерския съвет. Тогава ще бъдат безпристрастни и ще се включа и аз към протеста им”, заяви още депутатът. 

Цонева, от своя страна, настоя Добрев да обясни първо какво е правил на рождения ден на свързваната с Делян Пеевски агенция „ПИК”. Този призив очевидно вбеси депутата, който, вместо да отговори, декларира, че личният му живот си е негова работа. 

„За мен са гласували 30 000 души, а госпожа Цонева сигурно и за домоуправител не са я избирали. Как Антоанета Цонева ще критикува хора, които получават гласове на избори. Аз призовах и преди - да вярваме поне малко на институциите!”, призова накрая Кирил Добрев, очевидно в защита на прокуратурата.

TrafficNews.bg