Асеновградско заведение отнесе глоба след проверка на Инспекцията по труда. Причината за санкцията била, че една от дългогодишните служителки на кафе - аперитив "Макаби" нямала сключен трудов договор. По време на проверката тя беседвала с инспекторите и обяснила, че работи в кафенето от две години, срещу уговорено възнаграждение от 25 лв. на ден. Жената попълнила справка, на която отбелязала, че няма сключен нито трудов, нито граждански договор. 

Договорът не бил представен и от управата на заведението по време на проверката, а бил занесен впоследствие в пловдивската дирекция на Инспекцията по труда. Тъй като било установено, че жената е допусната до работното си място, без да има трудово правоотношение, на собствениците на заведението бил съставен АУАН, а впоследствие - и наказателно постановление. Санкцията била в размер 2 000 лв. 

Наказателното постановление било обжалвано в съда. Собствениците на заведението, което било стопанисвано от фирмата "Р енд С", не отрекли нарушението, но поискали от съда да намали размера на глобата в рамките на законовия минимум. 

Магистратите обаче намерили жалбата за неоснователна. Административното нарушение е надлежно установено и е безспорно установено, че в момента на проверката служителката не е имала сключен договор, въпреки че е била на работа, е записано в мотивите. Съдът изтъкнал още, че санкцията е в съответствие със законовите разпоредби, към които се отнася и е съобразена с тежестта на нарушението. 

За подобен вид нарушения трудовото законодателство предвижда глоба в размер от 1 500 до 15 000 лева.  

Снимка: Илюстративна