Горски пожар в Чернобил е започнал да се приближава до експлодиралия преди 34 години 4-и реактор на АЕЦ "Ленин". Пожарникарите се борят да спрат разпространението му, преди да е достигнал до саркофага, който покрива мястото, на което се е случила най-опасната ядрена авария в историята. Наполовина е изгоряла Рижката гора - около 202 кв. км.

Огънят бушува вече девет дни и бива бързо разпространяван от ветровете, предават световни агенции. Борещите се със стихията се опасяват, че огънят може да достигне и зоната, в която и до ден днешен са паркирани всички превозни средства, участвали в гасенето на пожара и разчистването на радиоактивния отпадък. 

Съществуват и опасения, че радиацията от "мъртвата зона" може да бъде достигне до Киев заради стихията. Очевидци сигнализират, че вече забелязват пламъци само на 2 километра от саркофага. Досега са изпепелени поне 10 от отдавна изоставените селца край Припят.

В гасенето са се включили над 300 души. Към момента обаче не може да се каже, че огънят е овладян. Една от версиите е, че той е бил причинен умишлено. 

Снимка: ЕРА