"Българските граждани, българското общество и България не заслужават да бъдат превърнати в кофа за боклук или тоалетна чиния, заяви главният прокурор Иван Гешев на брифинг във Враца, където е заради разследването на тежкото убийство в село Галиче.

Главният прокурор коментира работата на разследващите по случаите на незаконен внос на боклук у нас, който е бил нерагламентирано изгарян, замърсявайки въздуха.

„Не ме интересува кой го извършил. Всеки трябва да си носи последствията, както е по закон. Всички дишаме този въздух и пием тази вода. Както казваше баба ми – който каквото е надробил, да си го сърба“, закани се Гешев на виновниците. Той обаче отказа да даде повече подробности около хода на разследването: „Тази тема няма да я коментирам, докато не ѝ дойде времето“.

На въпрос ще има ли и други привлечени към наказателна отговорност за водната криза в Перник, заради която с обвинение се сдоби екоминистърът в оставка Нено Димов, главният прокурор отговори: 

„Разследва се абсолютно всичко. В случай, че се съберат доказателства, ние нямаме абсолютно никакви притеснения да ангажираме към наказателна отговорност лица, които смятаме, че са виновни. Дали са виновни или не, ще реши българският съд“

След което обеща: „Предстоят интересни времена“

Той уточни, че при обиска на кабинета на Нено Димов са иззети документи и в тази връзка и в случай, че има доказателства за извършени престъпления, прокуратурата в негово лице няма да има притеснения да повдигне обвинения.

За първи път Гешев свърза името на министъра в оставка Нено Димов с вкарването на италианския боклук у нас, за което вече се появиха публични основания за съмнения, че с разрешения на Нено Димов чуждият боклук е пристигал у нас за горене.

“Дали някой ще бъде задържан под стража, преценява само съдът", каза ще главният прокурор по повод многото коментари, че министърът в оставка Нено Димов е оставен в ареста и въпросите в публичното пространство дали мярката не е пресилена.