Нямам притеснение какво ще отговори КС. Така Иван Гешев отговори на предложението на правосъдния министър да бъде сезиран КС за правомощията на главните прокурор.

„По интересно е, че се иска противоконституционност на правомощието на прокуратурата да извършва проверки при незаконосъобразни актове и действия на администрацията. Това е изключително опасно. Това е механизъм обществото да се защитава от произвол”, каза Гешев.

Според него това означава, че държавните институции може да не работят, но гражданите няма да имат право да питат за това.

Той попита журналистите къде виждат държавата?

„Може би в това, което се е случило снощи в Шумен, където дрогиран шофьор уби 22-годишно дете. Може би виждаме държава в сгазените полицаи в Бургас? Или в колегата, който беше убит от пиян шофьор? Или това, което се случи на Околовръстното? От 2 години говорим в прокуратурата, че това е социална епидемия. Резултатът е никакъв. Няколко парламента, министри и кой ли още не се занимаваше с хладилника и дипломата ми, но никой не се занимаваше с реалните проблеми на българските граждани. Може би виждаме държава в закриването на специализираните структури, които бяха най-ефикасното оръжие срещу престъпността. Плодовете от това ще ги берем и ги берем”, каза Гешев.

По думите му има влошаване по отношение на ситуацията с мигрантския натиск, разпространението на наркотиците.

„Прокуратурата винаги е била за това да работи с всички държавни институции, единственият ни враг е престъпността”, каза Гешев.

„Нямам проблем да работя, с който и да е правосъден министър. Тези проблеми не могат да бъдат вменени на 1 министър, който е за 2 месеца. Държавните институции трябва да работим заедно”, допълни Гешев.