Германия и Люксембург заплашиха да наложат вето над Хърватия, ако България и Румъния не бъдат приети в шенгенското пространство, съобщи журналистът Джак Парок.

"Министрите на вътрешните работи на ЕС не успяват да постигнат единодушие, за да се споразумеят за достъп до Шенген. Сега те ще преговарят по групи.

Чувам, че Германия и Люксембург заплашват да блокират достъпа на Хърватия, ако ветата не бъдат отменени срещу България и Румъния." - това написа в туитър кореспондентът по европейски въпроси на Евронюз. 

„Ако австрийците ще упражняват политическото си его в Европейския съюз, свързано с предстоящите избори през януари, ще плащат по 200 милиона евро икономически загуби месечно от забавянето на присъединяването на Румъния към Шенген“. Това заяви председателят на Асоциацията за чиста енергия и борба с климатичните промени Ръзван Николеску, цитиран от Aджерпрес. Той направи коментара днес на пресконференция, организирана от Националния съвет на малките и средни частни предприятия в Румъния.

По думите му и австрийският канцлер Карл Нехамер, и австрийският вътрешен министър Герхард Карнер на практика се опитват да вземат за заложници всички ценности и принципи на Европейския съюз от създаването на организацията.