"Ще гласуваме бюджета в частта му за инвестициите за общините само ако ясно е записано коя община колко пари ще получи и какво ще се направи със средствата. Това са неотложните работи, защото 3 години не се правеше нищо. Сега трябва да убедим хората, че има смисъл да стоим в тази “сглобка”, защото евроатлантическите неща вече ги направихме", това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на националното съвещание на партията, което се провежда във Велико Търново. 

"Ние сме казали, че няма да вдигаме данъците. Казали, че ще облагат втора кола, и прочие. Можеше да се каже всичко това преди изборите. Сега излиза, че нашите кметовете вдигат данъците, което не е вярно", каза още Борисов.

На съвещанието присъстват представителите на изпълнителната комисия, новоизбраните кметове и общински съветници, народните представители и областните координатори на партията.

От сряда няколко дни подред парламентарната група и Изпълнителната комисия на формацията анализираха изборните резултати от изминалия местен вот и как се изпълняват управленската и законодателната програма, зад които стоят ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Борисов каза още, че ГЕРБ ще подкрепи бюджета, но ще поиска в него да бъдат записани конкретните средства, които се дават на отделните общини.

Проектът на Бюджет 2024: Минимална заплата от 933 лв. и рекордни капиталови разходиУвеличението на пенсиите ще е с 11% по Швейцарското правило

"Който иска, може да си вдигне местните данъци, такси. Аз ГЕРБ няма да го пусна в тази игра. Ние сме държали плоския данък толкова години, да изсветлее бизнесът. Сега чувам - ще се вдигат с още 12%. Едно прекрасно загубено време в някакви спорове да останете с усещането, че нещо зависи от вас", каза още Борисов. 

Според него честното е било подобни намерения да се обявят преди изборите. 

"Ама да лъжат и сега да кажат - все едно нашите кметове искат да се вдигнат данъците, няма да им го позволим. Тактиката и начинът, по който го правят... Няма така да се получи", допълни лидерът на ГЕРБ.