От Националната асоциация за защита на превозвачите не са доволни от приетата минимална цена за километър, която се гласува от Общинснки съвтет - Пловдив днес. Според тях използването на такси е удобство и лукс и не е нужно да е достъпно за всеки. Георги Ряпов обяви  увеличението на минималната тарифа като не достатъчно и не съответстващо на разходите, които имат таксиметровите шофьори. Той твърди, че определени  фирми са завладели пазара на труда посредством нелоялна конкуренция и незаконни действия.

„Докато защитавах интересите на таксиметровите шофьори, явно съм настъпил много сериозни интереси. Действията, които последваха бяха мафиотски, запалиха ми колата”, коментира Ряпов. Според него подписката от 700-те шофьора в подкрепа на приетата цена е нереална. Това увеличение е искано преди години, и не отговаря на сегашната икономика. Минималната цена , която трябва да се въведе  е 85 стотинки на километър. „Постоянно идват таксиметрови шофьори при мен и плачат. Ние сме направили тарифа на база на метан. Никъде по света не се изчислява разхода на базата на алтернативно гориво. Ако направим реални сметки на дизел, цената трябва да е минимум 2 лева за километър.”

Друг представител на асоциацията – Мариян Киров, също изрази възмущение от приетия закон и нелоялната конкуренция между различните фирми. Според него фирмите, които поддържат ниски тарифи, не си плащат данъци и имат „триещи апарати”. По този начин успяват да покриват разходите си, а прокуратурата си затваря очите за тях. 

TrafficNews.bg