Всички, които излязоха от София може да разнесат зараза с коронавирус до незаразени райони, така че ни очакват напрегнати времена, заяви началникът на кризисния щаб ген. Мутафчийски в предавнето Лице в Лице по bTV. Ичаквахме този скок на заразените и за съжаление очакванията ни се оправдаха. Той дойде след неспазването на мерките и социалната дистанция миналата седмица, допълни той.

Смисълът на масовото тестване е да се обхванат по-големи групи, а не да се изследва цялото население. Така могат да се проследят епидемиологичните връзки. Финландия например губи епидемиологичните си връзки на пациент номер 1100. Засега ние успяваме да ги проследим. Видяхме картината и с 4000 теста - под 1 процент заболеваемост, при това - в рискови групи. Тестването на цялото население не е практично за момента. Германия започна масово тестване - 300 000 на седмица, което означава, че населението ще бъде изследвано за 3 години.

Досега хващахме 2-ма души на 11, сега ще снижим тази цифра до 2-ма на 7, каза още Мутафчийски. Намираме се в период на епидемията, в който е много по-важно е да откриваме болни и контактни на тях. Около 993-ма души от 1000 нито са болни, нито имат антитела - това показват изследванията сред лекарите и полицаите - хората, които са на първа линия, поясни Мутафчийски.

Защо в Източна Европа има много по-малко смъртност? Няма категорични доказателства за ползата от БЦЖ ваксината, но цифрите зависят и от броя на заразените. Има няколко случая у нас, в които хора с много близък контакт на заразени не се заразяват. В квартал Факултета имаше струпване на болни на една улица. Проследихме веригите и разбрахме, че там става нещо. Карантината там не е в такъв вид като в Банско, поясни още ген. Мутафчийски. В България все още няма случай болен от коронавирус да се е излекувал и след това да се е заразил отново. В света обаче има научно описани такива случаи, като изследваната крупа е от 386 души. Изписахме болния депутат Хасан Адемов, както и синът му и съпругата му, които изкараха болестта по-леко, завърши ген. Мутафчийски.