Френският министър на въоръжените сили Себастиен Льокорню ще посети в сряда Украйна, където ще увери украинските представители, че Франция продължава да подкрепя тази страна, съобщи днес министерството, цитирано от Франс прес.

Льокорню ще отдаде почит на загиналите в бой пред паметника на героите в Киев и ще разговаря с украинския си колега Олексий Резников, добави ведомството без повече подробности от съображения за сигурност. Това е първата визита на френския министър в Украйна от началото на руската офанзива на 24 февруари, допълни министерството.

Организирала на 13 декември международна конференция в подкрепа на Украйна, Франция твърдо заявява, че остава с намерението да предостави на Киев цялата си подкрепа в хуманитарен и военен план. Френският президент Еманюел Макрон посочи в излъчено във вторник интервю за телевизии от страната, че Франция неотдавна е доставила на Украйна гранатомети и зенитни ракетни комплекси "Кротал". Той допълни, че в началото на 2023 г. Париж ще продължи оръжейните доставки за Киев.

Предвижда се Украйна да получи по-специално нови количества самоходни артилерийски установки "Сезар". Очаква се Франция да изпрати още 6 до 12 такива, но бройката ще зависи от течащите в момента преговори с Дания, откъдето ги е поръчал Париж, съобщи БТА.

Досега Франция е предоставила на Украйна по-специално 18 оръдия "Сезар" калибър 155 мм с обсег 40 км, монтирани на камиони, противотанкови и зенитни ракети, както и бронетранспортьори.

Украинското издание "Хромадске" припомни вчера, че според "Журнал дю диманш" и други френски медии до момента Франция е предоставила на Украйна помощ на стойност 550 милиона евро, включваща освен посочените оръжия преносими зенитни ракети "Мистрал", противотанкови мини и леки ракети "Мистрал", очила за нощно виждане и др.

Освен това Франция се е съгласила да обучи 2000 украински военни от общо 15 000, които се планира да получат подготовка в ЕС. Според министър Льокорню 400 украински военни вече са обучени от френски специалисти, включително да боравят с техниката, доставяна от Франция.