Схема за измами атакува потребители чрез фалшиви имейли. За това сигнализира пловдивчанин до медията ни, като разказа, че във фиишинг атаката този път е замесено името на логистичната компания DHL.

Въпреки, че фалшивите  имейли, все по-трудно подлъгват сърфиращите в интернет, този път определено може някой да влезе в капана на измамата. Имейлът е написан по такъв начин, че трудно се забелязва идеята за източване на личните ти данни.

В полученото писмо пише, че до получателя му е изпратен пакет с фирма DHL, който трябва да бъде приет. Самият пловдивчанин не е очаквал пратка и това го е озадчило.  Разбира се обаче, за да разберете какъв е вашият пакет, следващата стъпка е да натиснете линк, който да ви отведе до уловката. За получаването на въпросната "пратка" изписва: "Въведете вашите данни, за да получите пакета," Измамниците искат да запишете пълното си име, адреса си, града в който живеете, телефонния номер, имейл и разбира се  данните на вашата банкова карта. След това натискате бутона "продължи", за да потвърдите плащането си от 5.99 лева. Пратка обаче едва ли ще има, но киберизмамниците вече ще разполагат с вашите данни.

 

Подобни съобщения от различни институции, банки и организации, които не са изпратени от официален канал, обикновено са свързаин с измами. Съобщението приканва клиентите да последват линка и да въведат данните си за вход към онлайн банкирането, както и чувствителни данни като имена, номер на банкова карта, срок на валидност на карта и CVV код.

В случай че сте получили такова съобщение, следва незабавно да го изтриете, без да следвате линка и без да въвеждате никакви данни. Ако сте въвели информация, променете своевременно потребителското си име и парола за достъп до онлайн банкирането.

Важно е да знаете, че банка или друга институция при никакви случаи няма да поиска от Вас да предоставите данни за пароли, ПИН или CVC/CCV код на карта, както и други данни, свързани с достъпите Ви за електронно или мобилно банкиране.

Запомнете - никога не влизайте в електронното си банкиране от линкове, които сте получили по имейл, SMS или от рекламни банери в интернет, а само от официалния уебсайт на вашата банка и от официалното мобилно приложение.