Изключително рядък феномен - Северно сияние е заснето тази вечер в Североизточна България. Хора край Търговище, Кардам, Кранево, Варна и други споделят снимки от необичайното явление. Кадрите публикува "Метео Балканс". Според коментари, сиянието се вижда също от Пловдивско, Сливен , има снимки и от Солун и Украйна. Необичайното явление е наречено Аврора. 

Синоптиците любители не изключват това да е Северно сияние, което е свързано със силна магнитна буря. 

"Пред силна геомагнитна буря сме. За първи път виждаме полярно сияние в България ! Необичайна червена светлина притесни хората в България. Много от вас ни изпратиха снимки на червеникава светлина, която прилича на пожар, но явлението се забелязва и от Румъния и Унгария. Според нас става въпрос за полярно сияние, следствие от силната магнитна буря, която се очаква да удари планетата ни. В небето над Украйна виждаме същото полярно сияние, което се вижда от България.", пише "Метео Балканс". 

 

Причината за Северното сияние се крие в Слънцето – източникът на живота на нашата планета, който постоянно ни напомня колко безсилни и нищожни сме пред космическите сили, разказва Искам да знам. Слънцето непрекъснато изхвърля в космоса заредени частити, които образуват така наречения слънчев вятър. Той се движи със скорост до 1000 км/с и за 2-3 дни достига до синята атмосфера на нашата планета.  Там под въздействието на магнитното поле, което е най-силно на полюсите, частиците си взаимодействат и образуват разноцветно сияние от атмосферни газове.

Макар Сиянието да се наблюдява предимно в полярните райони, то е достигало и до други точки на Земята. Така например през 1909г. светлините са забелязани чак на екватора. През 2006г. пък се случва едно от най-големите слънчеви изригвания и Северно сияние се наблюдава в Тексас, Бахамите и Хаваите.

В България има данни за Северно сияние през 1954г., което е било наблюдавано във Варна и е било толкова странно, че хората са го помислили за отблясъци от огромен пожар.

Снимки от Пловдив

 

Снимки: Метео Балканс