Близо 3300 са аптеките в България като 200 от тях са болнични. Броят им е достатъчен за страната ни, но проблемът е, че аптеките са неравномерно разпределени. Това обяви магистър-фармацевт Велина Григорова, председател на Българския фармацевтичен съюз:

"И въпреки, че числото е голямо, има цели общини, които са без аптеки, тоест те са лишени от фармацевтични грижи. Едновременно с това има други общини, в които има аптеки, които обаче не изпълняват целия набор от функции, които може да има една аптека - или не работят със Здравна каса, или не работят с наркотични вещества. Досега поне не е предвидено да има някакво облекчение за аптеките, така че да може да се осигури по-голям достъп на пациентите до фармацевтични грижи".

До момента издадените електронни рецепти са 22 милиона, съобщи главният секретар на съюза Димитър Маринов: 

"Под 20 000 са "белите" електронни рецепти. Почти всичките рецепти са по Здравна каса. От 3986 практики, които някога са издавали електронна рецепта, 2920 практики или 73 процента от тях никога не са издавали електронна "бяла" рецепта. Понеже видяхме проучване, в което се твърдеше, че болшинството от лекарите и почти едва ли не всеки втори пациент са "за" оставането на хартиената рецепта, защото електронната била много страшна и опасна, аз не знам от какво се притесняват тези хора, като те не са виждали даже какво е електронна рецепта".