"Много лесно се влиза в Мексико. Дори по време на карантината нямаше тежки мерки. Все повечер хора си позволяват такива почивки. Икономически са вече достъпни. Не търсим виновен за тези ситуации, а търсим причина. Бяхме в шок. Няма причина тези хора да бъдат върнати. Приехме го като прецедент. Но случаите започнаха да се повтарят и сега ескалираха." Това заяви екскурзоводът Ина Тонина пред БНТ.

"Не би трябвало да има опасност. Трябва да отговорим на 4 въпроса на граничния офицер, когато преминаваме граница. Ние би трябвало да имаме паспорт, да отговорим каква е причината за нашето посещение и да дадем адрес, дали имаме достатъчно средства, имаме ли обратен билет. Ако всичко ни е наред, няма как да има проблем. Туристите, които влизат в Мексико, минават през различни офицери. Офицерите проверяват дали някой не иска да остане там, тъй като в момента има голяма емигрантска криза", коментира експертът Румен Драганов.

"Влизайки в Мексико, много хора биха се възползвали. Всички туристри бяха с ваучер, а не резервация. Това значи предплатена услуга. Няма как да има проблем", добави Тонина.