Европейската комисия съобщи, че предявява искове срещу България и Словакия пред Съда на Европейския съюз за налагане на глоби за това, че не са въвели в националното си законодателство европейските правила за енергията от възобновяеми източници. Държавите в ЕС трябваше да въведат правилата до 30 юни 2021 г.

България и Словакия досега не са съобщили за никакви мерки за промяна на законодателството според изискванията. През юли 2021 г. ЕК изпрати официални уведомителни писма на двете държави. През декември 2021 г., след като не получи уведомление за мерки, комисията изпрати мотивирани становища, в които призова да научи какви действия се предприемат, пише БТА. До днес България и Словакия са единствените две държави в ЕС, които не са съобщили за предприети мерки, се уточнява в съобщението.

Комисията е предприела вече наказателни процедури срещу всички 27 държави от ЕС, защото не са съобщили за мерки за пълното въвеждане на европейските правила до крайния срок - 30 юни 2021 г.

Правилата, приети през 2018 г., са свързани с развитието на енергията от възобновяеми източници при производството на ток, отопление и охлаждане, както и в превозите в ЕС. Те поставят задължителна цел до 2030 г. най-малко 32 на сто от енергията да се произвежда от възобновяеми източници и мерки за опростяване на административните процедури по съответните проекти. Улеснява се участието на гражданите в енергийния преход, като се дава възможност за собствено потребление и създаване на общности за енергия от възобновяеми източници. Определят се също конкретни цели за увеличаване на дела на възобновяемите източници, пояснява ЕК.