„Човек поверява живота си на това, в което вярва”, тази мисъл на Ричард Бах освен преносно може да се приеме и напълно буквално. Защото вярата дава смисъл за живот. За много хора именно тя е последна надежда, която им дава сили да продължат по пътя си, изправени пред сериозни здравословни или емоционални проблеми.

Във вярата много често се крие разковничето на оцеляването. Да намериш сили да се изправиш и да продължиш отново. С тази мисъл много хора тръгват да търсят чудеса, за да се опрат на някоя легенда за чудодейно спасение и да видят светлина и в собствения си живот.  Такива свещени места у нас има много, светилища оставени още от траки или места за  култове на най-различни племена, живеели по нашите земи.

Чудеса има и в християнството и то не малко - едно от тях са чудотворните икони. Някои от най-известните със своята сила, се намират в непосредствена близост до Пловдив.  Всяка носи своята легенда и послание,  помагайки за различни болки. Едни дават надежда на бездетни семейства, други помагат  при определени здравословни проблеми, но общото между всички е, че носят надежда…

Последна надежда за всички бездетни семейства - Златната ябълка, Горни Воден

В асеновградския квартал се намира известния в цяла България манастир, познат като Златната ябълка. Там се намира чудотворната икона на Света Богородица. За нея се носи легенда, че 1765 година  помогнала на жена да забременее.

След това чудо се ражда традиция за празника, който е посветен на това събитие, чудотворната икона на Пресвета Богородица да се обкичва с венци от ябълки. Този обичай се е превърнал в местна традиция и може да бъде видян и в други храмове от Пловдивската епархия. 

Специалната практика, която помага на жените да заченат, включва и това те да преспят в навечерието на празника в църквата. Счита се, че именно тогава силата святото място разполага с най-голяма сила, защото светецът покровител посещава мястото и се отзовава на молитвите от вярващите. Този свят празник е шанс на много двойки да сбъднат най-съкровеното си желание и да се сдобият с дете.

Многобройни са случаите, в които „Златната ябълка” е помогнала на жени да се сдобият с дете. Много от родителите идват след това с подаръци в знак на благодарност към Божията майка или кръщават тук децата, които са родени с нейната чудодейна помощ.

"Света Богородица Умиление"  - една от най-чудотворните икони в България

Където и да попитате или прочетете за чудотворни икони в България няма как да не бъде спомената иконата на Богородица в Бачковския манастир. Тя се нарежда на първите места, заедно с икони от Рилския и Троянския манастир. 

Легендата разказва, че чрез знамения иконата сама показала, че иска да стои от дясната страна на портата на храма, за да вижда кой с каква душа влиза в него.  Хората вярват , че иконата лекува тежко болни и безплодие. Особено голяма е силата й около Великден и през месец Август на празника Успение Богородично.

Иконата е прочута и извън пределите на страната ни, затова събира хиляди миряни от България и света, които са чули за нейните чудотворни сили. 

Чудотворната икона в Пазарджик

Чудотворната икона на Света Богородица, която се намира в Пазарджишкия православен храм "Св.Богородица" е прочута с помощта, която дава на вярващите.  Тя помага на хора, които се молят за дете, лекува болните и пази тези, които са я избрали за покровителка. Тези, които застават пред нея с вяра и с чисто сърце, често "твърдят че чуват глас,  който идва от иконата и който ги уверява, че бедите им ще имат добър край”

Чудесата на Араповския манастир

В храмът Света Неделя в Араповския манастир също стават чудеса! Легендата разказва, че през 289 г. в Никомидия Мала Азия, една красива девойка на име Неделя , била осъдена на посичане с меч , но още преди мечът на палача да я достигне, Бог приел чистата й душа. По-късно през 12-ти век мощите на светицата били пренесени в тогавашната столица Търново. 

В този храм се намира чудотворната икона на Богородица, за която хората разказват, че дарява с дете жените, които имат проблеми да заченат. 

Един такъв случай е на жена, тогава на 35 години, която въпреки че по мнението на лекарите била напълно здрава, чакала 8 години да се сдобие с дете. Тя опитвала да се лекува с много билки, но нямало резултат. Когато чула за иконата в Араповския манастир, отишла там да се помоли. Казали й да остави детска дрешка пред иконата и да отправи молбата си към нея. След два месеца чудото се сбъднало и тя забременяла. Щастливата майка вярва, че детето й е дар от Божията майка.

Рибната църква в Асеновград

Храмът в Асеновград - "Св. Богородица – Благовещение“ е пазител на една от най-известните чудотворни икони на Божията майка –„Св. Богородица Умиление“. Храмът е известен като Рибната църква и сенамира в Бахча махала Хората вярват, че посещението в храма носи здраве, спокойствие и късмет. Историята разказва, че църквата е построена на място, където преди векове е имало тракийско светилище. На Благовещение храмът се пълни с бездетни жени, които пренощуват вътре с надеждата, че ще се сдобият с рожба.

Руската църква в село Брягово

Село Брягово се намира в полите на Родопите от дясната страна на връх Драгойна, съвсем близо до град Първомай. Именно там, в това китно селце с многовековна история, се е скътала типично руска църква - "Св. Атанасий". Невероятно, но факт! При това храмът е един от най-старите руски в България. Построен е в далечната 1837 година, той се намира високо на хълма в края на селото.

се намира чудотворната икона "Св. Константин и Елена", за която се носят безброй легенди. Тя е не само уникат по своята изработка. Специалисти твърдят, че няма друга като нея на Балканския полуостров Местните хора разказват много легенди за излекувани тежко болни, дошли да се помолят пред иконата.

Рожен – там се намира една от иконите, на които баба Ванга често се молела

Панагия, Портариса, Портарница, Дверопазителка, Пазителка - това са само част от имената на прочутата чудотворна икона, намираща се в Роженския манастир "Рождество Богородично". 

Смята се, че иконата Рождество Богородично е копие на първия лик на Богородица, изрисуван от от евангелист Лука. Това е една от четирите икони, на които баба Ванга често се молела. Според вярващите иконата може да изцелява тежки заболявания. 

Легендата разказва, че, ако човек допре ръка до нея, земята се разклаща. Иконата е обкована със осветено желязо, а около лика на Богородица има 10 по-малки изображения, които символизират лечебните й чудеса. 

Църквата „Свети Георги Победоносец”  в Пловдив

В пловдивския храм има не една, а две чудотворни икони, които привличат вярващи от цялата страна.  Едната от тях е на Свети Мина. За иконата  се знае, че е пренесена в България от бежанци от Одрин и е престояла известно време в едно семейство. Хората, които ходили в дома им се изцелявали. Същите чудеса продължили да се случват и когато светинята била дарена на „Св. Георги” от Елена Александрова.

Другата чудотворна икона, е на Свети Георги, хората вярват, че като застанат пред олтара, усещат присъствието на светеца.