Вече близо две години помпено-акумулиращата централа ПАВЕЦ „Чаира“, която може да играе ключова роля в зеления преход на България, не работи. В хаоса на няколко правителства причината остава неясна и до днес, но Националната електрическа компания (НЕК) поне вече напредва с избора на изпълнител на ремонта на четирите ѝ хидроагрегата, пише economic.bg.

Становищата на експертите са показали, че авариралият по време на изпитанията през 2022 г. четвърти агрегат няма как да бъде възстановен и ще се наложи подмяната на турбинната му част, без генератора. Това обясни пред Economic.bg изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев. За подмяната на основните му компоненти до края на година ще бъде обявена тръжна процедура. Ремонтът му обаче изисква много време и очакванията са, че той ще заработи едва след 2025 г.

Другите два агрегата, които също подлежат на ремонт, но с по-малък обхват, ще бъдат възстановени от Toshiba и консорциума ABB-Voith, именно на който беше възложена рехабилитацията на цялата централа още през 2019 г., чийто тест през март 2022 г. завърши с необичаен тътен и авария.

Казусът е сложен и не е част от стандартните услуги, затова няма готово решение и опит“, казва Георгиев по повод преговорите с компаниите.

По думите му в момента НЕК е в процес на преговори с тях за възстановяването, но те в паралел са разработвали техническото решение, за да бъдат уверени да го предложат.

На този етап по-бързото решение е за ремонт на съществуващите агрегати, по което работи Toshiba, в паралел разглеждаме и разработваме вариант "техническа спецификация" и за подмяна на един от агрегатите”.

В крайна сметка, което от решенията се окаже най-успешно и бързо, то ще бъде приоритетно реализирано.

Уверенията, които ни дават тези компании, са, че ще могат да се справят с ремонта на първите два агрегата в рамките на следващата година“, казва още той.

Очакванията на НЕК са през 2025 г. да заработи минимум още един от агрегатите, но за новия ще бъде необходимо повече време.

В средата на месеца се очаква окончателният доклад от швейцарската инженерингова компания AFRY Switzerland, която разследва причината за аварията. НЕК си дава време, за да направи анализ и заключения върху него и след това ще даде повече информация.

Нови ПАВЕЦ

В момента се прави предпроектно проучване за изграждане на два нови ПАВЕЦ-а – в района на Батак и Доспат – като те ще са разположени между съществуващи язовири, което ще намали значително разходите за тях.

Всеки от тях ще бъде с мощност 800 – 1000 MW. За това кой ще изгражда двете нови централи, също ще бъде открита процедура.

По план двата проекта трябва да бъдат реализирани 2030 – 2032 г.