Народното събрание прие двойното гражданство да е позволено за депутати. Предложението е част от промените в Конституцията, които народните представители обсъждат на второ четене.

"За създаване на дълбока институционална връзка между държавата-майка и диаспората има надграждане. Дадохме възможност българите извън страната да гласуват. Друга степен на създаване на връзка имаме в страни като Франция, Испания - асамблеи, където пряко избрани представители взимат решения. Дошъл е моментът да овластим гражданите с двойно гражданство - така политическата ни система ще получи шанс в нея да влязат хора с опит от други страни", заяви Антоанета Цонева от ПГ на ПП-ДБ.

От БСП и независимият Радостин Василев гласуваха "против".

"Говорите за българи, които живеят в чужбина и ще дойдат да ни управляват по-добре. Не се случи с последния опит", заяви Кристиан Вигенин от ПГ на "БСП за България".

"Ние не сме наясно колко българи живеят в чужбина и имат двойно гражданство. Дали с този вот няма да поставим под въпрос националния интерес на страната", попита Мая Димитрова от ПГ на БСП.

"Надявам се поне по този параграф в колегите от ГЕРБ да има морал и да гласуват "против". Българското общество има горчив опит с един човек с двойно гражданство. 18 месеца уседналост са две бременности или две ротации", посочи Радостин Василев.