Преди още дряновите клончета да са се превърнали в късмети или сурвачка, те се появяват на пазара. И понеже никой не си представя коледната питка без дряновите клонки или новогодишната баница без късметите с дряново клонче, точно в момента дрянът е завладял най-големото тържище в Пловдив - Четвъртък пазара.

На места той вече се е превърнал в онова разноцветно дръвче, с което сурвакаме за здраве и плодородие - сурвачката. Тя може да се види тук, на пазара, в най-различни разновидности, но едно нещо обединява всички - това е вълшебното дърво, нашата надежда за бъдеще, здраве и живот. Кой не е бил сурвакан по гърба? Сурва, сурва, весела година...

 

Е, има и по-делнично и практично настроени търговци. Може да идват празници, но така или иначе си е зима и краката ни трябва да са топли... За това са ръчно изплетените терлици. Хайде на терличките!

И понеже коледният дух е завладял всички, ощастливени са дори уличните котки, които в момента сладко похапват. Остават броени часове до Рождество Христово! Да посрещнем Коледа здрави, весели и добри!