Бързите комбинирани тестове за COVID и грип са точни и достатъчно надеждни, но трябва да се ползват в първите дни, когато вирусът е в носа или носоглътката. Това обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В разгара на грипа, вирусните заболявания и същевременно циркулацията на COVID заразените трудно могат да разграничат от кой вирус боледуват.

В аптеките се продават няколко вида комбинирани тестове.

Цената им е между 7 и 34 лв. и отчитат резултата за 15 минути

Личните лекари съветват пациентите, ако не се чувстват добре, да направят бърз тест, защото това е най-добрият начин да определят от кое заболяване са се заразили.

Това е важно, тъй като грипът не се лекува с антибиотици, а с противовирусни лекарства.

Според доц. Кунчев, ако пациентът има симптоми, ако е бил в контакт с други болни, тестът дава почти пълна сигурна картина от какво е заразен.

Обикновено през зимата най-често върлува грипът.

В момента 8 са областите у нас, обявили грипна епидемия

Преобладаващи са щамовете от тип А - “Виктория” и “Дарвин”. А на 9 януари в София бе регистриран и първият случай на грип - тип Б. Грипът тип А и тип Б не се различават особено, основната разлика е във възрастта, тъй като от тип Б се разболяват предимно децата. Специалисти допускат, че още около месец ще нараства активността на грипната циркулация и след това около месец

ще спада активно Вероятно случаи ще има до март, а и до април.

  •  Грипът започва рязко с висока температура.
  •  Чести симптоми са кашлица и болки в гърлото, придружени с главоболие и болки в мускулите и ставите.
  •  Може да доведе до допълнителни респираторни заболявания като бронхопневмония и бронхит.
  •  Може също да причини стомашно-чревни проблеми, висока температура, влажна кашлица, възпалено гърло и умора.

С подобни симптоми като кашлица, висока температура, затруднено дишане, дехидратация, хрема, хрипове и задух се характеризира и респираторно-синцитиалният вирус. Най-тежко протича при децата и по-възрастните. Симптомите обикновено се появяват в рамките на четири до шест дни от заразяването.

Заради големия интерес и високата заболеваемост комбинираните тестове в аптеките бяха в недостиг за няколко дни.

Сега тестове има, успокоява председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Според него те ще останат трайно на пазара, макар допреди две години да не са съществували.

Същевременно комбиниран тест за коронавирус и грип може да се направи и в лаборатория.

За 45 лв. една от лабораториите у нас предлага желаещите да тестват едновременно пет позиции - за COVID-19, сезонен грип, респираторно-сицитиален вирус, аденовирус и микоплазма пневмоние.

PCR тест за коронавирусната и респираторни инфекции пък може да се направи за 300 лв. в друга лаборатория.

Резултатите най-често са готови до 30 минути или в рамките на същия ден.