„Вече сме в края на пандемията в България, но ще продължава да има единични случаи поне още месец“, така коментира разпространяването на коронавируса полк. доц. Георги Попов.

Според него никой не е предполагал, че епидемията ще достигне в Европа в този мащаб. Въпреки това, медиците у нас са започнали да се подготвят и да се презапасяват със защитни маски още преди да има случаи в България.

В момента във ВМА има 5 болни, като само 1 в интензивното отделение. Очаква се до края на седмицата петимата да бъдат изписани. Цифрите са изключително малко в сравнение с тези от преди месец, когато са били по 28- 30 случая.

Георги Попов разказа и са 92-годишният дядо Тодор, който е дал положителна проба.

Зет му, който е лекар, първоначално е отказа възрастният мъж да постъпи в болница, тъй като състоянието му е било стабилно, но медиците са настояли и Тодор бил настанен във ВМА. Към днешна дата той е абсолютно здрав и активен.

„Най-голямото предизвикателство беше с колегите, които бяха болни от коронавирус. Те сами си назначават терапия, изследвания и е трудно да се угоди. Някои не се съгласяваха с нас, търсиха съвети от други лекари и т.н.“, коментира Попов в ефира на БТВ.

Въпреки това според него у нас сме успели да запазил здравето на лекарите, като Попов даде пример с болницата „Сан Матео“ в Павиа, където са се разболели 200 лекари.