Днес в планините условията за туризъм са добри. Хората трябва да тръгват на поход добре екипирани, със заредени телефони. Те не трябва да тръгват сами и да се движат по обозначените маршрути. Това съобщават от Планинската спасителна служба към Българския Червен кръст.

„Хората, които отиват в планината, нека имат едно наум, че горе е зима – има сняг и температурите са отрицателни“, напомнят от ПСС. През изминалото денонощие няма инциденти с туристи.

В района на Стара планина и в Родопите е облачно и превалява слаб сняг. В ниската част на Рила също е облачно, а във високата част – слънчево. На Витоша и Пирин е слънчево.

В планините преди обяд облачността ще е значителна, а на места – с валежи от сняг. Около обяд в повечето райони валежите ще спрат, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. След обяд облачността от северозапад ще се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен, по билата - временно силен вятър от запад-северозапад, който по-късно след обяд ще се ориентира от югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4°, на 2000 метра - около минус 2°.