Зам.-директорът на СДВР Стефан Иванов нарече протеста на футболни фенове от четвъртък вечер "безпрецедентна агресия". Ръководството на СДВР дава брифинг, свързан с действията на полицията преди, по време на и след протестните действия на футболните агитки. Срещата с медиите се провежда в сградата на Дирекцията.

От СДВР обявиха четвъртък вечер като "тежка вечер" за столицата. "Няма полиция в света, която да остави вандали, които да  унищожат имуществото в центъра на която и да е столица", заяви директорът на СДВР Любомир Николов.

"Ако не бяхме приложили реципрочни действия и мерки, тези хора може би щяха да потрошат цялото имущество и щяха да пострадат невинни жертви", допълни той.

Иванов обяви, че протестът е бил заявен като "мирен". Предприети са множество мероприятия преди протеста с цел локализиране на група от профила "краен фен", с които предотвратихме организираното внасяне на пиротехника, боксове, метални палки и други забранени вещи и предмети, забранени за спортно мероприятие.

"В един даден момент протестиращите, без никаква предпоставка за техните действия, агресираха до такава степен, до която - вие видяхте "безпрецедентна агресия", заяви Иванов.

Той заяви, че кордонът от полицейски служители е бил без предпазни шлемове и каски, без предпазно оборудване. По негови думи протестиращите са започнали да чупят пътната инфраструктура, павета, плочки, тротоари , паркинг елементи, да увреждат части от автомобили, които бяха паркирани по протежение на улицата, с което застрашиха живота и здравето не само на полицейските служители, а и на самите тях. 

"Тежките предмети, които хвърляха, падаха и по техните глави", заяви той.

След многократно предупреждение от наша страна да предотвратят техните действия и нарушаване на обществения ред, предприехме мерки за разпръскваме на тълпата, с цел запазване живота и здравето на всички хора, които бяха на място.

В София е страшно! Горят полицейски коли и линейки, меле между ултраси и полицията, има ранениОбстановката е много напрегната