"Парламентарната република не е изчерпана. Бащите на българската Конституция са счели, че парламентът може да защити обществения, държавния и гражданския интерес. Неслучайно от повече от 32 години има многопартиен модел и само вотът на българските граждани решава кой ще го представлява и с какви мнозинства", това заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова пред Нова. 

„Кризата в последните две години не означава изчерпване на модела. Смятам, че духът на парламентаризма е друг – единение в името на държавата, диалог между противопоставими една на друга тези, концепции и партии. В спора се ражда истината, но ние показахме, че може да се вземе решение с консенсус“, допълни тя.

Атанасова бе категорична, че не е време България да променя модела на държавното си устройство. Тя поясни, че то трябва да остане република с парламентарно управление.

Депутатът каза, че този парламент се е провалил в най-важното, а именно да излъчи редовно, стабилно и работещо правителство.

Тя смята, че е важно да се отбележи, че „тези, които искаха да чегъртат очевидно не успяват“. По нейни думи слоганите, които се ползват в предизборни кампании не допринасят за това страната ни да има стабилно управление, да има разговори между партиите и лидерите им за важните приоритети за България теми. Атанасова смята, че всеки е взел поуките си.

Антагонизмът между политиците се превърна в основна двигателна сила, а това не е градивно, посочи тя.

Депутатът коментира изказаните определения „добрите сили“ и „апостоли на Сатаната“.

„Покварата на политическият живот до степен, в която поведението на някого изглежда инфантилно, не е от полза на никого. Истинският политик може да поема отговорност. Когато е сгрешил – да се извини, включително на народа си, за грешните решения, за непопулярните решения. Аз не съм чула извинение нито за инфлацията, нито за 1 лв. от горивата, нито за „Джемкорп“, нито за Nexo“, каза Атанасова.

Тя призова политиците да бъдат по-смирени. Депутатът каза, че ако това противопоставяне продължи се изпускат важните теми за българите. Атанасова каза, че е по-важно да се поставят общите цели и да се работи за тях. Тя изрази притеснение, че по тези теми не се водят разговори.

По отношение на упреците за съдебната реформа и Еврозоната, депутатът каза, че е логично някой да иска да ползва една неосъществена за пореден път реформа като „знаме“ за предстоящата кампания. Атанасова каза, че „тези, които веят знамето на съдебната реформа и борба с корупцията, като единствено тяхна, партийна, запазена територия не участват в гласуването на тези важни законопроекти“.

Депутатът каза, че предлага на всички, които считат, че съдебната реформа и антикорупционните закони са важни да направят предизборно споразумение, в което да се запишат ясните ангажименти с гаранция, че парламентарните групи ще ги отстояват. Тя посочи, че времето може да се ползва не за политическо противопоставяне, а за подготовка на законосъобразни текстове, които да издържат теста на Конституционния съд. Атанасова поясни, че е предложила това публично и през медиите.

Депутатът коментира решението на ПП и ДБ да дадат на Конституционния съд Решението на НС за освобождаването на председателя на Сметната палата. Тя каза, че мандатът на председателя е изтекъл преди една година. Атанасова поясни, че няма основания за противоконституционност в решението за освобождаването му.

„Партиите в предходната коалиция извършиха противоконституционно разчистване на сметки в КЕВЪР, „Булгаргаз“, преди да са изтекли мандати, преди да има избор“, каза тя.

По темата за Северна Македония Атанасова заяви, че почти всички парламентарни сили са се обединили зад една обща декларация, която цели различен тон между двете съседни държави. Тя уточни, че в последните две седмици тонът е бил изключително изострен.

„Всеки, който има българско самосъзнание, дори да няма български паспорт трябва да бъде защитаван от нашата държава“, допълни депутатът. Тя уточни, че трябва да се спазва тонът на добросъседство. По нейни думи Македония трябва да продължи пътя си към евроинтеграция. Депутатът изрази надежда, че европейската интеграция означава взаимно уважение, зачитане на историята и добросъседство.