След здраво сбутване и на косъм от бой депутатите отхвърлиха ветото на президента за БТР-ите, които ще изпратим на Украйна.

Законът бе повторно приет със 161 гласа "за", 53 бяха "против". И тъй като от "Възраждане" имаше един "за", групата поиска прегласуване. "За" бяха 162, а 55 "против". След повторното приемане на закона, шефът на НС ще го изпрати на президента за подписване на указ за обнародването му в "Държавен вестник".

Дебатите минаха бурно и най-вече между ПП-ДБ и "Възраждане". До момента, в който между депутати от двете групи се стигна до здраво сбутване и остра размяна на реплики.

Искрата пламна, след като Манол Пейков от ПП-ДБ отправи реплика от място към лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той бе предизвикан от изказване на Костадинов, че "Украйна е пропаднала държава и прави геноцид срещу собственото си население".

В този момент към Пейков заплашително се отправиха депутатите от "Възраждане" Златан Златанов и Ивайло Чорбов, а колегата му Стою Стоев скочи да ги спре. Намеси се и квестор, който застана като преграда между Пейков и Чорбов. Около тях се скупчиха други депутати. Водещата заседанието Росица Кирова даде почивка, а разправията продължи още няколко минути. Накрая Ивайло Мирчев като охрана ескортира Манол Пейков от пленарната зала.

След почивката Кирова обяви, че ще постави за обсъждане поведението на Златанов, Чорбов и Пейков на следващото заседание на Председателския съвет.

По повод скандала Костадин Костадинов поиска да има дрегери на входа на пленарната зала, защото имало алкохолни изпарения.

Колегата му Йордан Тодоров пък поиска от Росица Кирова да отстрани Манол Пейков, защото е неподходящо облечен за парламента - с черна тениска. "Като се доближите до него, той смърди на бъчва. Абсолютен позор за НС", оплака се депутатът от "Възраждане"

Казах мнението си за виновните за безредиците, облечете си сакото, обърна се Кирова към Пейков и той го направи.

След това депутатите пристъпиха към гласуване на президентското вето. Румен Радев върна закона с мотив, че предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника не е с отпаднала необходимост, а би могла да се ползва при охраната на българската граница и за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, включително в трудно достъпни зони.

Споразумението, с което даряваме около 100 БТР-ра от въоръжението на МВР с отпаднала необходимост, беше подписано в София на 8 август и в Киев на 13 ноември. Народното събрание ратифицира документа на 22 ноември.