Премиерът Николай Денков говори след извънредното заседание на Министерски съвет заради тежката зимна обстановка. 

"В над 1000 населени места все още няма ток. Това е нещо, което може да се предвиди, но няма как да се предотврати в сроковете, в които може да се реагира. Още от вчера всички областни управители направиха срещи на координационните си щабове. Ситуацията е тежка особенно в Североизточна България. Целта е да се изчистят всички пътища. Има области, в които е изключително трудно Шумен, Силистра, Разград. Там ще е тежко и в следващите часове. Пожарната ще помогне навскякъде, където има сигнали и те работят в момента", заяви премиерът.

"В Северна България е невъзможно електротехниците да оправят авариите, защото техният живот ще бъде застрашен. Всички работят по сигналите, които са много и постъпват постоянно. Държим връзка с всички областни управители. Управителите на най-тежко засегнатите области заявиха, че на този етап няма нужда от допълнителна помощ", каза още Денков.

„Разбирам желанието на всички хора нещата да се решат бързо, но бързо в този случай означава наличните екипи да имат достатъчно време, за да могат да отстранят всички повреди, а те са стотици по електрозахранването, да могат да изчистят всички пътища”, каза още министър-председателят. Над 100 души бяха освободени от снежни капани. Благодаря на всички институции, които работиха през тази нощ”, каза той.

Денков заяви, че почти сигурно в най-тежко засегнатите области ще бъде обявен неучебен ден или ще преминат към обучение в електронна среда. 

"Тази обстановка не е неочаквана за нас. Засегнати са 16 постстанции, а повечето от тях са възстановени. В Монтана има по-голям проблем, но и там имам информация, че е оправена аварията", заяви министърът на енергетиката Румен Радев. 

Денков свиква извънредно съвещание в МС заради зимната обстановка