След парламентарните избори в Нидерландия преговорите за Шенген стават по-трудни, но това не означава, че не са възможни. Това заяви министър-председателят Николай Денков. Днес външните министри на Европейския съюз ще обсъдят присъединяването на България и Румъния към Шенген, но гласуване няма да има.

Според Денков има напредък по присъединяването на България към Шенген и той се съдържа в положителната оценка на мисията, която е проверила охраната на границата през декември.

"Благодарение на усилията на правителството дойде мисия, в която участваха и представители на Австрия и Нидерландия. Резултатът от тази мисия е един изключително положителен доклад, което значи, че техните представители приемат, че има положителен напредък. Днес и утре ще представим тази информация пред Съвета на министрите, за да е ясно, че напредъка е налице", каза министър-председателят.

Относно насроченото за днес обществено обсъждане на промените в Конституцията, Денков коментира, че със сигурност ще има промени в проекта, но най-важно е да бъдат прецизирани предложенията и те да отговарят на препоръките на Венецианската комисия. Обсъждат се няколко варианта за статута на служебното правителство и за начина на избор на служебен министър-председател.