Не смятам, че трябва да отговарям на всички глупости, които се говорят в публичното пространство. Така премиерът Николай Денков коментира критиките на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски към него от последните дни.

Според министър-председателя с избора на Момчил Мавров за подуправител на НЗОК са нарушени два принципа. „Първият - че не позволяваме да бъдат назначени на ключови места хора, които имат проблеми. Този човек има проблеми. Аз лично съм виждал сигнал от ДАНС към прокуратурата за това, че той е лобирал по начин, който изисква проверка от прокуратурата”, подчерта той.

По думите на Денков назначаването на Мавров на позиция, която е свързана с разпределянето на над 8 млрд. лв. годишно е проблем. „ГЕРБ и ДПС знаят това. Миналата седмица съм наредил до председателя на парламента Росен Желязков да бъде изпратен този доклад, за да бъдат информирани и да знаят за кого става дума”, каза още премиерът.

Министър-председателят поясни, че договорките с ГЕРБ винаги са били едни и същи – хората, които се назначават, да бъдат приемливи и за двете страни. „Но вчера абсолютно силово, със съдействието на „Възраждане”, ГЕРБ и ДПС избраха този човек. Защо е важно това – не само заради конкретните възможности за злоупотреби в НЗОК, които трябва да предотвратим, а и заради това, че беше демонстриран един начин за вземане на решения, който може да бъде изключително опасен, дори фатален за развитието на България, ако той бъде приложен при гласуването на Конституцията и избора на състав на Антикорупционната комисия и регулаторите”, е мнението му.