„Получих информация, че по време на протеста Калин Стоянов е бил на някаква кинопрожекция, което е доста смущаващо. Ние имахме заседание на МС, а министърът беше заместен от зам.-министърът Темелакиев, и трябваше да му кажа: "Ама моля ви отидете и си вършете работата”, отговори премиерът Николай Денков на въпрос къде е бил Стоянов по време на ескалацията на протеста срещу БФС вчера.

Заяви, че е уволнил зам.-министърът на вътрешните работи Темелакиев, който пряко отговаря за оперативната дейност в МВР.

„Вместо футболен празник, вчера наблюдавахме грозни сцени на насилие. Основната причина е в дългогодишното управление на сегашното ръководството на БФС, което доведе до упадък на българския футбол. Хаотичните действия на това ръководство около организацията на вчерашния мач допълнително нагнетиха напрежението. Към това трябва да добавим и грешки в организацията от страна на ръководствата в МВР и СДВР, които събраха на едно място враждуващи агитки”, заяви още той.

От ПП-ДБ искат оставката на вътрешния министър след погрома на протеста срещу БФС33-ма души бяха задържани и 24-ма ранени

Той добави, че няма никакви критики към министъра на младежта и спорта, тъй като той няма преки отговорности.

„Те са свързани между БФС и УЕФА, след което основно столична дирекция на вътрешните работи, заедно с МВР трябва да организират охраната и планиране на събитието. Единият проблем е събирането на агитките, а вторият е насилие от отделни полицаи. Видяхме записи, които не трябва да се случват. По отношение на вътрешния министър, виждам неадекватна преценка на обстановката. През целия ден ме уверяваше, че не очаква провокации, имаше и медийни изяви, в които твърдеше това. Днес каза, че нищо сериозно не се е случило. Оттук нататък питайте него. Искам да подчертая, че не трябва да се хвърля вина на всички. Искам да благодаря на запалянковците, които протестираха мирно, да благодаря на полицаите, които си свършиха работата. Трябва да се дефинира кой отговаря за тази организация и той да поеме отговорност. Не е виновно СДВР като цяло. Много хора си свършиха правилно работата”, каза Денков.

По повод вота на недоверие той заяви:

„Няма да взема нито едно решение, което не е разумно за държавата. Предложението за три дни отнемане на дерогацията е с високи рискове. Това искане не е съобразено с никаква политическа логика, да се поставят политически капани, така че решенията които вземам ще бъдат разумни за държавата”.